Namaz od plavog patlidžana
ГРЧКИ НАМАЗ ОД ПЛАВОГ ПАТЛИЏАНА
Добро познат грчки намаз од плавог патлиџана. Служи се као додатак главном јелу или као намаз.
САСТОЈЦИ:
- 5 – 6 патлиџана (отприлике 2 кг)
- 3 – 4 супене кашике екстра девичанског маслиновог уља
- 2 главице белог лука самлевеног или ситно наренданог
- 2 супене кашике винског сирћета или сирћета балзамико
- 3 кашичице соли
- ½ везе першуна ситно исецканог
- 100 гр сира фета или другог тврдог старог сира уситњеног руком
- 1 свеж парадајз
ПРИПРЕМА:
Добро опрати и обрисати патлиџан и затим одсећи тепељку. Избушити га виљушком, поређати у тепсију и пећи на 200 оС са укљученом рерном и одозго и одоздо. Алтернативно, пећи на 180 оС на ваздуху сат времена док не одмекне. Кад је патлиџан готов, покривамо га кесом и стављамо га на страну да се охлади (у кеси ће се ``успарити`` и биће лако да ољуштимо кору). Руком уситнити патлиџан и раздвојити га на дугачке траке. Додати маслиново уље, бели лук, сирће, со и першун. Оставити мало першуна за декорацију. Измешати и ставити у фрижидер на 2 – 3 сата да се охлади и упије ароме. Сервирамо на овалном тањиру. Одозго посути уситњеним сиром, парадајзом исецканим на коцке и са мало першуна.
КУЛИНАРСКА ТАЈНА:
Ако сте у могућности, увијте сваки патлиџан у алуминијумску фолију и испеците га или на жару или на роштиљу на угаљ. Тако ће патлиџан добити на мирису и укусу.
Калорије: једна кашика намаза: око 100 калорија.
#plavipatlidzan
#patlidzanrecept
Comments
Post a Comment