Giros u kućnoj varijanti
ГИРОС У КУЋНОЈ ВАРИЈАНТИ
САСТОЈЦИ:
1 комад свињског меса (филет, око 800 гр.)
2 кашике маслиновог уља
1 чен белог лука ситно нарендан
1 главица црног лука ситно нарендана
1 кашика сенфа
1 кашичица кумина (није исто што и ким)
½ кашичице пимента (клинчићев папар)
1 кашичица алеве паприке
1/3 шоље белог сувог вина
Со
Бибер
ПРИПРЕМА:
Расећи филет ножем на неколико места и добро излупати да омекша и рашири се. У наставку, исећи га на танке лиске. Ако вам је тешко да месо исечете на лиске, замолите вашег касапина да то уради за вас. Ставити месо у чинију, додати маслиново уље, бели лук, лук, сенф, кумин, пимент, алеву, оригано, вино, со и бибер. Добро промешати, прекрити чинију пластичном фолијом и оставити на 2-3 сата да упије ароме.
Наведена маринада се сматра основном а ви арому можете обогатити додавањем 1 кашике меда, мало рузмарина или мајчине душице по жељи.
Загрејати рерну на 180°C. Поређати маринирано месо у тепсију и пећи у већ загрејаној рерни око 30 минута. Затим преокренути месо и наставити са печењем још 10-15 мин. све док не порумени.
Док је месо још увек топло, исецкати на танке комадиће, додати по жељи лук, парадајз, першун или џаџики. Завити у питу.
Грчке пите постоје готове у продаји. Ако вам се не допадају, можете употребити тортиљу или кипарску питу (слична нашој лепињи). Ако сте домаћица која воли да меси, грчка пита се припрема уз употребу следећих састојака: суви квасац, мало шећера, мало соли, маслиново уље, млака вода и оштро пшенично брашно. Поступак је исти као кад месите хлеб с тим што се тесто танко развлачи. Пеку се без уља у тефлон тигању који се не лепи.
Грчки гирос са помфритом и свим намазима
има око 600 калорија. Само пита – у зависности од припреме и количине уља има
око 200-300 калорија.
Comments
Post a Comment